Sunday, January 25, 2009

"Aliena nobis, nostra plus aliis placent" (Vi tycker bäst om andras ting, andra bäst om våra)

Bredbandet pulserar tungt här i vårt vardagsrum. Det trådlösa internetet skickar information så luften ligger tjock. Sebastian surfar sydamerikanska instrument och befinner sig i en högre form av existerande. Själv har jag betat av traderas dragspelsutbud, desperat letat concertinas och asgarvat åt svenska folkets formuleringsförmåga. Här kommer några trevliga urval:



"Klockan går när den själv har lust, som regel går den inte"














   Jag hittade även en termometer som såg ut som ett fickur. Jag föreställde mig hur någon frågar vad klockan är samtidigt som jag tar upp min lilla tingest ur fickan, varpå jag svarar att det är en termometer. I fickan. Där det är varmt. Det var så dumt så jag var tvungen att skratta åt det lite för länge.
   Andra roliga företeelser är att folk skriver som det låter. I Blekinge uttalar man kedja med "ä" och er-ljud blir ett "a" eller "å" beroende på hur grov blekingska man talar. I en hjärna där ägaren talar detta tungomål blir därför följande till en annons "Klockkädja med balock"  (Klockkedja med berlock).
   Alla "helt NY vintage"-grejer är också något som vänder upp-och-ner på begreppen... Veckans humörhöjare alltså, inkvalad i sista stund: svenska folket.

5 comments:

Breathless said...

Åh, det där med "helt NY vintage" driver mig till vansinne!!

Anonymous said...

Åh så fint, åh så fint, (ja, jag var tvungen att skriva det två gånger). Jag blir helt tårögd på gamla fina saker just nu, jag vet inte varför. Och böcker, Linda, böcker. Bokplacering är min nya sport (även om jag ALDRIG slår dig, jag vet). Och en sak till: har du nåt tips på erotisk litteratur? Det har blivit en annan besatthet. Tyvärr en frustrerande sådan eftersom jag, precis som du, lider av den (kroniska?) åkomma total pengalöshet som ligger en hel del på minus för tillfället. Jag kan inte ens motivera att jag köper en bok för loppispriser (nja, möjligtvis om det handlar om en tia eller två), jag måste trots allt ha vin och mat först (i den ordningen).

Jaha, nu blev det så där långt igen. Och offentligt, vad läskigt. Ändå kommer jag alldeles strax trycka på "publish".

Linda said...

Tips 1
Problem: Vill ha böcker runt sig, många böcker, nya böcker, olästa böcker men man har inga pengar.
Linda-Lösning: Sätt sprätt på lånekortet. Använd det som om det var din fars kreditkort utan gräns (en imaginär far i biljonärsklass).

Tips 2
Problem: Erotische litteraturen. Ja, här blir det svårare för jag har nämligen själv snöat in på Vintage-porr. Det vill säga stumfilmspornografi (ganska light) och det är så satikens bra att jag har svårt att släppa det mediet för att fundera på andra.
Jag minns att i hade hemskt trevliga serietidningar också i gymnasiet, där florerade också en hel låda med litterär erotik, men som jag minns var den undermålig. Men vänta nu, vad hette han - Juan Manuel de Prada? Var det inte han som skrev en ångande bok förra året? Markis de Sade är en klassiker. Anaïs Nins sägs vara bra. Anastacia Wahls Klittyböcker ska vara både skruvade och roliga fast med något grovt här och var som kan vara anstötande. (Jag scannar forum här för fullt).
Ja, det står klart att jag är ganska ilitterat i det här sammanhanget, när det gäller det visuella är jag desto mer välinformerad och då vill jag rekommendera en bok som jag fann i min bors boksamling som mycket mycket ung och dess innehåll har vårdats kärt. "Sinnenas Erotik" av Carlo Scipione Ferrero. Jag ska nog köpa en egen så mina barn kan råka hitta den en dag av misstag.

Linda said...

VI hade hemskt trevliga serietidningar och Anaïs NiN. Boken fann jag i min Mors boksamling. Somliga kanske tolkade det som brors boksamling men jag har endast en högst feminin syster så så var det inte.

Anonymous said...

Ja, de Sade och Klitty har jag läst om (forumscanning här med) och idag satte jag sprätt på lånekortskrediten och lånade Ögats Historia, den verkar skruvad och bra.

Apropå stumfilmsporr har jag hört att det finns de där förbjudna filmerna från 20- och 30-talets Paris, inte för att jag tittar på sådant, nej nej, kysk som jag är, men du vet, jag har hört. Och oftast är ju porr som porr och väldigt löjlig om inte upprörande. Av någon anledning känns det bättre i skriven form (eller tecknad med för den delen), särskilt när nu min hjärna går på högvarv och behöver engageras så gillar den att få hitta på lite själv och inte bli matad med bilder, det blir så påtagligt, du vet?